Ads 468x60px

MamaLeenShop

Saturday, 19 August 2017

TIPS BANTU MEMERIAHKAN SEMULA SUSU BADAN YANG DROP

Susu Drop! ohhh...tidakkk.

Perkara yang paling para ibu takuti bila susu drop secara tiba-tiba, tanpa disedari emosi ibu dalam keadaan terganggu atau stress. Bila perahan susu semain kurang, stok susu semakin susut. Aduuhhhh....memang buat ibu gelabah kan. Niat nak menyusukan bayi secara eksklusif selama 6 bulan takkan nak lupakan dengan ganti dengan susu formula? 

Relax....ibu-ibu jangan risau, setiap permasalah itu pasti ada cara untuk kita selesaikan.

Pertama sekali anda sebagai ibu yang mahu menyusukan eksklusif perlu bertenang sekiranya anda sedar susu makin drop. Anda perlu bertenang dan positif, anda sudah capai sehingga ke saat dan detik ini, berjaya kumpul stok, anak selama ini berjaya disusui oleh susu badan anda sendiri dalam tempoh sehingga masa sekarang. Susu drop bukan noktah, anda tidak perlu give-up. 

Anda hanya perlu bertenang dan positif. Ingat kembali kenapa anda memilih untuk menyusu susu ibu secara eksklusif dari awal dulu? Semuanya pasti ada jalan penyelesaian, susu anda akan kembali ke kuantiti perahan seperti sediakala
Kedua, disiplinkan diri dengan ikut jadual pam yang betul sekurang-kurangnya kosongkan payudara 2-3 jam sekali, paling lama 30 minit setiap sesi ketika di tempat kerja. Jangan skip mengepam atau tunggu payudara penuh baru pam, itu salahuntuk penyusuan eksklusif. Kerap kosongkan payudara anda mengikut jadual mengepam. Kerap kosongkan payudara anda. Ketika pulang kerja, jangan lupa buat tandem pumping ketika anak tengah direct feeding dengan kita. Kosongkan serentak payudara anda walaupun anda berada dirumah. Semua ini untuk tingkatkan demand penghasilan susu dari kilang susu badan anda.

ketiga, buat power pumping pada malam hari. Power pumping dengan teknik yang betul sangat membantu. Pastikan anda tidur terlebih dahulu dan bangun kira-kira jam 2.00 – 3.00 pagi untuk buat power pumping atau 5.00 – 6.00 pagi. Jangan hanya buat satu malam, buat untuk semingu dua minggu atau sehingga badan anda pulih dan dapat hasilkan oz susu perahan yang dikehendaki.
Keempat, pastikan ibu-ibu menjaga pengambilan makanan seharian. Elakkan mengambil minuman berkafien, ambillah makanan yang berkhasiat serta seimbang. Boleh juga ambil makanan sebagai 'milk booster' untuk membantu menghasilkan susu ibu dengan lebih baik lagi.


Kelima, sebagai alternatif dan ikhtiar lain. Ibu -ibu boleh cuba mengambil suplemen lengkap bagi ibu menyusu untuk membantu pengeluaran susu dengan lebih baik. Membantu ibu kurang merasa letih dan stress. Cadangan suplemen untuk ibu menyusu ialah, Protien, Vitamin C, B-complex, Multivitamin, Alfalfa, Kalsium dan Omega-3.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Kekalkan Kesihatan & Kecerdasan!
Sihat & Berjaya bersama saya
Berminat untuk mencuba vitamin terbaik di Malaysia ini
COD: Putrajaya, Bangi & Kajang
Sila hubungi saya segera:

Jika anda berminat untuk mengetahui mengenai produk ini, boleh 

PM FB Page: mamaleensihat
sms/whatsapp : 019 2691158
Email : mamaleensihat@gmail.com
Read more...

Wednesday, 12 July 2017

{Info Kesihatan} Kenapa Perlu Cinch Shake Dalam Diet Anda?

APAKAH ITU LEUCINE?

Leucine ialah asid amino dan anggota keluarga bercabang di rantai asid amino yang juga termasuk isoleucine dan valine. Badan kita menggunakan asid amino untuk membuat protein. Ia juga sangat bagus untuk pemeliharaan otot.

And yang paling best, penyelidikan saintifik baru-baru ini menunjukkan bahawa leucine boleh membantu dalam penurunan berat badan! Ini kerana leucine akan menyerap makanan yang anda makan dan bergerak terus kepada tisu otot yang mana ia akan bertindak sebagai isyarat untuk sintesis protein.

Jadi, peningkatan dalam sintesis protein ini berfungsi untuk mengimbangkan peningkatan dalam pecahan protein yang secara semulajadinya berlaku daripada sekatan kalori atau berdiet.

BAGAIMANA LEUCINE BEKERJA?

Leucine akan mengekalkan kekuatan otot kita, selepas kita berlapar, diet, ataupun lepas kita bersenam. Mengikut kajian yang dibuat, para atlet biasanya akan mengalami lemah otot, dan ini menyebabkan jisim otot berkurang.

Dengan adanya leucine ini, jisim otot cuba dikekalkan, dan ini membantu otot meningkatkan metabolisme dan seterusnya membakar lemak yang ada. Jadi, pentingnya kandungan leucine dalam Cinch Shake Shaklee ia merupakan protein yang elok untuk orang yang sedang berdiet dan membina badan / otot.

APAKAH MANFAAT LEUCINE DALAM CINCH SHAKE SHAKLEE?

1. Mengatur Gula Darah
Leucine mudah dipecah dan diolah menjadi glukosa. Hal ini akan membantu badan kita mengatur kadar gula dalam darah. So, pengidap diabetes atau mereka yang telah didiagnosis pra-diabetes mesti  mendapatkan nasihat doktor sebelum mengambil apa-apa supplement leucine.

2. Membakar Lemak Visceral
Visceral fat atau lemak perut merupakan lapisan lemak paling dalam pada badan kita. Lemak visceral amat susah untuk disingkirkan. Lemak visceral berlebihan yang ada dalam tubuh membuat anda berisiko terkena penyakit jantung atau masalah kesihatan. Leucine atau memakan makanan lain yang mengandungi jumlah asid amino yang tinggi dapat membantu anda membakar lemak visceral.

3. Meningkatkan Energy
Leucine membantu metabolisme tubuh badan kita supaya berfungsi dengan lebih efisien dan seterusnya dapat meningkatkan level tenaga kita.

4. Meningkatkan Produksi Otot Baru
Jika Anda berusaha membentuk otot tanpa lemak,  suplemen seperti leucine adalah penyelesaiannya, kerana ia membantu menggalakkan pertumbuhan jaringan otot baru di dalam tubuh badan.

5. Merangsang Hormon Pertumbuhan
Bayi dan kanak-kanak memerlukan leucine setiap hari untuk merangsang hormon pertumbuhan mereka dan memastikan tubuh badan mereka mengalami perkembangan secara normal.

APAKAH FUNGSI UTAMA CINCH SHAKE?

1. Badan lebih solid dan tidak menggeleber.
Okay biasa orang yang mengalami perubahan daripada gemuk ke kurus akan mengalami masalah perut or otot-otot menggeleber betul tak? Haaa inilah fungsi utama Cinch Shake ni, ia bantu badan kita BINA OTOT DAN SOLIDKAN SHAPE KITA! Haaa suka latuuu..

2. Memberikan tenaga segera dan berpanjangan.
Yes of course. Sama macam ESP, Cinch Shake lagi-lagi lah buat perut kita tahan tak makan and jangka masa bertahan tu lebih lama tau. So memang sesuai sangat untuk yang nak diet and yang busyyyy!

APAKAH RASA CINCH SHAKE SHAKLEE?

Ia didatangkan dalam  3 perisa yang sangat menyelerakan. Best kan sebab boleh pilih you all suka perasa yang mana :)

Perisa yang ada ialah Vanilla, Coklat dan juga Cafe Latte.

BOLEHKAH CINCH SHAKE SHAKLEE DIBANCUH DENGAN PELBAGAI RESEPI MACAM ESP?

YES OF COURSE BOLEH!

Tidak semestinya you kena bancuh plain macam tu je. Kita boleh pelbagaikan resepi bancuhan dan ikut selera kita. Okay saya bagi sedikit idea untuk you pilih resepi mana you nak try ea :

·         Low Fat Milk + Cinch Shake Vanilla
·         Low Fat Milk + Cinch Shake Chocolate
·         Low Fat Milk + Cinch Shake Caffe Latte
·         Strawberry Milk + Cinch Shake Vanilla
·         Strawberry Milk + Cinch Shake Chocolate
·         Chocolate Milk +Cinch Shake Vanilla
·         Chocolate Milk + Cinch Shake Caffe Latte
·         Chocolate Milk + Cinch Shake Chocolate

ADAKAH BANCUHAN CINCH SHAKE SHAKLEE MENGENYANGKAN MACAM ESP SHAKLEE?

Ya, sangat mengenyangkan.

Sebab satu hidangan bancuhan Cinch Shake Shaklee membekalkan kepada kita 24 gram protein, 24 jenis vitamin dan mineral serta 6 gram serat. Satu hidangan tu dah cukup lengkap untuk you rasa kenyang dan perut akan rasa penuh je. Tak perlu dah nak makan makanan-makanan lain yang lebih tinggi nilai kalorinya. Dah tak perlu nak kunyah-kunyah something. Bila dah kenyang, jadi nafsu makan yang meluap-luap tu pun dapat dikurangkan betul tak?

Sebab tu Cinch Shake sangat-sangat sesuai untuk dijadikan sebagai REPLACEMENT MEAL anda!
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Kekalkan Kesihatan & Kecerdasan!
Sihat & Berjaya bersama saya
Berminat untuk mencuba vitamin terbaik di Malaysia ini
COD: Putrajaya, Bangi & Kajang
Sila hubungi saya segera:

Jika anda berminat untuk mengetahui mengenai produk ini, boleh 

PM FB Page: mamaleensihat
sms/whatsapp : 019 2691158
Email : mamaleensihat@gmail.com

Read more...

Tuesday, 11 July 2017

7 Tips Untuk Elakkan Berat Badan Anak Anda Dibawah Paras Normal.

Mesti susah hati kita bila berat badan anak berada di bawah paras normal setiap kali dibawa menjalani pemeriksaan di klinik. Doktor dan jururawat juga akan 'membebel' kenapa berat badan anak tak naik mengikut jadual sepatutnya sedangkan anak tiada masalah makan dan menyusu.
Mengapa ada bayi (6 bulan ke atas) atau kanak-kanak yang masih tetap kurus dan berat badannnya berada di bawah paras normal walaupun mempunyai selera makan yang baik? Berikut antara penyebabnya yang mungkin dialami oleh si manja anda.
a. Faktor genetik.
b. Kemampuan mengunyah dan menelan yang belum sempurna.
c. Keletihan kerana terlalu aktif.
d. Jangkitan saluran kencing.
e. Masalah anemia kekurangan zat besi.
Apabila anda sudah merawat masalah yang menjadi punca kepada berat badan anak tidak bertambah, maka lakukan pula beberapa tip bagi menambah berat badan mereka. Apa pun ia mesti dirujuk kepada pakar pemakanan yang bertauliah terlebih dahulu.
1. Berikan tiga kali hidangan makanan utama (karbohidrat, sayur dan lauk) dalam sehari dan dua kali kudapan yang terdiri daripada buah-buahan, roti dan biskut.
2. Masukkan hidangan menu berasaskan daging lembu sebagai makanan utama untuk anak. Ini kerana daging mengandungi zat besi yang tinggi. Tetapi jangan bagi anak minum susu selepas makan daging kerana susu menghalang penyerapan zat besi dalam badan. Sebaiknya hidangkan jus buah yang mengandungi vitamin C kerana ia membantu penyerapan zat besi.
3. Tambah satu sudu kecil minyak zaitun extra virgin ke dalam hidangan makanan anak yang sudah  siap dimasak. Minyak zaitun kaya dengan kandungan lemak. Minyak zaitun extra virgin yang tidak bersuhu tinggi dan tidak menggunakan bahan kimia dalam proses pembuatannya sangat sesuai ditambah ke dalam makanan si kecil.
4. Gandakan kandungan karbohidrat dalam menu utama anak. Contohnya hidangkan nasi dan sup ayam yang turut mengandungi kentang dan makaroni.
5. Hidangkan buah-buahan yang tinggi kalori seperti pisang dan avokado sebagai kudapan anak.
6. Berikan anak snek tambahan seperti roti, biskut atau pisang satu jam sebelum dia tidur.
7. Penggunaan mentega juga boleh membantu merangsang penambahan berat badan anak. Gunakan ia untuk menggoreng telur atau roti.
Walaupun anda berusaha untuk menambahkan jumlah pengambilan karbohidrat dalam menu anak tetapi perlu tetap mengekalkan gizi yang seimbang iaitu mesti ada hidangan protein, zat besi dan vitamin dalam menu hariannya.
Berikut adalah 15 jenis makanan yang berupaya membantu menambah berat badan bayi dan kanak-kanak.
1. Susu penuh krim
2. Yogurt penuh krim
3. Keju
4. Pisang
5. Ragi
6. Avokado
7. Keledek
8. Telur
9. Ubi kentang
10. Mentega
11. Ghee
12. Mentega kacang
13. Minyak zaitun
14. Kekacang
15. Ciku
Semoga pertambahan berat badan anak berlaku dalam keadaan yang sihat. Sentiasa pastikan anak mendapat segala khasiat makakan yang diperlukan untuk membesar dengan sihat dalam menu hariannya.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Kekalkan Kesihatan & Kecerdasan!
Sihat & Berjaya bersama saya
Berminat untuk mencuba vitamin terbaik di Malaysia ini
COD: Putrajaya, Bangi & Kajang
Sila hubungi saya segera:

Jika anda berminat untuk mengetahui mengenai produk ini, boleh 

PM FB Page: mamaleensihat
sms/whatsapp : 019 2691158
Email : mamaleensihat@gmail.com
Read more...

Tuesday, 16 May 2017

Bagaimana Milk Blister Terjadi?

Milk blister adalah salah satu masalah yang sering dihadapi oleh ibu semasa menyusukan bayi. Tanda dengan adanya bintil putih pada puting payudara seperti jerawat yang mengganggu proses penyusuan. Mengapa boleh terjadi milk blister dan bagaimana cara mengatasinya? Berikut ini adalah penjelasan milk blister.

Milk blister berlaku apabila puting mengalami lepuh dan secara semulajadi akan membentuk kulit baru. Dalam proses ini terdapat sisa susu ibu yang akhirnya menutupi pori-pori yang menyebabkan saluran susu tertutup. Kelihatan menyerupai bintil putih (jerawat) yang ditandai dengan rasa sakit yang tidak tertahankan pada kawasan tersebut. Sakit tersebut ditimbulkan kerana saluran susu yang tersumbat dan tidak mencari jalan keluar ketika bayi menyusu.

Penyebab Milk Blister
Penyebab terjadinya milk blister boleh terjadi kerana saluran susu ibu tersumbat. Keadaan susu ibu yang melimpah ataupun tekanan di kawasan tertentu sehingga mengakibatkan terjadinya milk blister. Sedangkan faktor penyebab ke dua adalah pelekapan yang tidak sempurna sehingga ketika bayi menghisap menyebabkan saluran tidak lancar. Sedangkan faktor terakhir boleh disebabkan kerana cara menghisap dan masalah lidah yang lebih disebabkan kerana faktor keadaan bayi. Salah satu masalah lidah yang sering menyebabkan milk blister adalah tongue-tied pada bayi.
Cara Mengatasi Milk Blister

1. Menggunakan Air Panas Suam
Gunakan air panas suam untuk dapat melancarkan kembali proses penyumbatan yang berlaku semasa pemberian susu ibu. Anda boleh membuat tuam dengan tuala setelah selesai menyusukan bayi. Lakukan dengan cara teratur. Boleh juga dilakukan dengan tuam menggunakan larutan air garam untuk membantu membuka liang yang tersumbat.

2. Membersihkan sisa susu ibu
Anda boleh membersihkan pada kawasan yang mengalami milk blister dengan menggunakan tuala kecil. Anda juga boleh menggunakan bantuan perubatan dengan menggunakan jarum yang steril. Anda perlu mendapatkan nasihat daripada doktor untuk melakukan proses tersebut. Ia bertujuan untuk membuka ruang yang tersumbat sehingga dapat mengeluarkan susu semula.

3. Tetap memberikan susu ibu
Anda perlu kerap memberikan susu ibu kepada bayi anda, dengan cara mengepam susu keluar. Bagi mengelakkan terjadinya bengkak susu jika dibiarkan.

4. Konsisten dengan suplemen seperti Vitamin C, Vitamin E dan Nutriferon untuk meningkatkan pertahanan diri dan jarang sakit. Lecithin juga membantu dalam melancarkan pengeluaran susu, dan membantu mengurangkan bengkak susu, serta puting susu tersumbat.

Dengan demikian bagi ibu menyusu, beberapa masalah yang berlaku pada keadaan fizikal ketika menyusukan bayi, sebaiknya segera ketahui punca dan cara mengatasinya agar tidak menghalang proses penyusuan untuk bayi anda.
--------------------------------------------------------------------------------------------------


Kekalkan Kesihatan & Kecerdasan!
Sihat & Berjaya bersama saya
Berminat untuk mencuba vitamin terbaik di Malaysia ini
COD: Putrajaya, Bangi & Kajang
Sila hubungi saya segera:

Jika anda berminat untuk mengetahui mengenai produk ini, boleh 

PM FB Page: mamaleensihat
sms/whatsapp : 019 2691158
Email : mamaleensihat@gmail.com
Read more...

Wednesday, 10 May 2017

{My Resepi} Pisang Salut Coklat

Hari nie kak leen cuba buat resepi baru untuk anak-anak. Takde lah payah sangat, tapi anak-anak suka lah. Mak nya pun suka gak. Hahha....

Bahan-bahannya:
- pisang montel / pisang emas
- coklat masak
- badam cincang
- kayu ais krim / lidi satey

Cara buat :
- kupas kulit pisang terlebih dahulu,
- lepas tu cucukkan pisang dengan batang ais krim / lidi tadi.
- masukkan dalam peti ais sementara bagi sejuk. Dalam sejam dua.
- sementara tu, masak coklat tadi menggunakan kaedah 'double boild'
- badam cincang tadi, goreng atas kuali tanpa minyak dengan api yang perlahan sehingga warna kekuningan emas dan naik bau.
- kemudian, ambil pisang tadi celup ke dalam coklat.

- Taburkan badam cincang tadi salut keseluruhan pisang yang bersalut coklat.

- kemudian masukkan ke dalam peti sejuk sekejap bagi coklat pada pisang tadi beku. Atau boleh juga terus di makan.

Anak-anak kak leen memang tak sempatlah nak simpan dalam peti sejuk tu. Masa buat masing-masing dah ngap sorang satu. Hehehehe.... Nie kak leen belanjer gambar yang sempatlah kak leen snap. Masa buat memang tak sempat nak snap. 😄

Read more...

Monday, 8 May 2017

Diet Bagi Ibu Yang Menyusu

Apa yang perlu saya makan semasa menyusui?

Anggap penyusuan badan sebagai motivasi berterusan untuk mengikuti diet yang sihat sepertimana yang anda ikuti semasa kehamilan. Fokus ke atas pengambilan bijiran penuh seperti nasi perang dan bijiran, buah-buahan dan sayur-sayuran segar dan makanan yang memberikan banyak protin, kalsium dan zat besi (dan seperti biasa, makanan ringan sekali-sekala adalah okay). 


Pilih snek yang berkhasiat seperti yogurt, kekacang dan kekeras, telur dan sandwic yang diperbuat daripada roti gandum penuh. Adalah baik jika anda menghadkan pengambilan makanan bergoreng dan juga makanan yang disediakan dengan minyak sapi dan santan kelapa. 

Dalam sesetengah komuniti, mungkin terdapat pantang terhadap sesetengah jenis makanan untuk bulan pertama atau 44 hari selepas kelahiran. Walau bagaimanapun, pakar-pakar tetap mengatakan bahawa anda tidak perlu menghadkan diet anda kecuali bayi anda menunjukkan tanda-tanda sensitif selepas menyusu. 

Minum banyak air untuk mengekalkan bekalan susu anda
Pastikan anda minum banyak air – lapan sehingga 12 gelas air sehari adalah mencukupi. Untuk kepelbagaian, anda boleh pilih jus buah-buahan atau sayur-sayuran, air kurma merah, susu soya tiada gula dan minuman dadeh. Ini akan membantu badan anda untuk menghasilkan susu yang diperlukan oleh bayi anda.
Berjaga-jaga dengan apa yang anda makan dan minum
Sila beringat bahawa bahan seperti kafeinalkohol dan toksin lain boleh meresap ke susu badan anda, jadi anda perlu mengelak dari memakannya secara berlebihan. Nikotin dari rokok dan ubat juga boleh masuk ke dalam susu badan anda dan perlu dielakkan (doktor anda boleh menasihatkan anda mengenai kesesuaian ubat-ubat tertentu bagi rawatan). 

Anda boleh mengetahui jika anak anda sensitif kepada sesuatu yang anda makan atau minum kerana dia akan menunjukkan ketidakselesaannya dengan menjadi resah selepas menyusu, menangis tidak boleh ditenangkan atau tidak lena tidur. Jika bayi anda alah kepada sesuatu yang anda makan, anda boleh lihat reaksi pada kulitnya (ruam atau gatal-gatal), dalam pernafasannya bunyi berdehit atau kesesakan), atau dalam najisnya (warna hijau atau bermukus). Hubungi pakar pediatrik anda untuk nasihat lanjut. 


Sesetengah wanita tahu bahawa makanan berempah atau pedas akan memberi masalah kepada bayi mereka, jadi proses mencuba adalah panduan terbaik anda sebab makanan yang merangsang keadaan tidak selesa berbeza dari satu bayi ke bayi yang lain. Jika anda boleh makan ayam halia atau sayur kari pedas tanpa membawa masalah kepada bayi anda, makanlah. Sebagai satu peringatan kepada anda – beberapa punca kolik yang biasa ialah brokoli, kubis, bawang dan kubis Brussels.

--------------------------------------------------------------------------------------------------


Kekalkan Kesihatan & Kecerdasan!
Sihat & Berjaya bersama saya
Berminat untuk mencuba vitamin terbaik di Malaysia ini
COD: Putrajaya, Bangi & Kajang
Sila hubungi saya segera:

Jika anda berminat untuk mengetahui mengenai produk ini, boleh 

PM FB Page: mamaleensihat
sms/whatsapp : 019 2691158
Email : mamaleensihat@gmail.com



Read more...

Wednesday, 3 May 2017

Langkah-Langkah Memastikan Si Manja Anda Mendapat Keperluan Khasiat Makanan.

Amalkan 7 langkah ini untuk memastikan si kecil mendapat segala keperluannya.
  1. Sediakan campuran makanan yang seimbang daripada setiap kumpulan makanan dalam Piramid Makanan untuk memastikan si kecil mendapat pelbagai nutrien yang diperlukan.
  2. Berikan si kecil pelbagai makanan daripada setiap kumpulan makanan, contohnya, jka anda menyediakan ayam untuk makan tengah hari, hidangan ikan pula untuk makan malam.
  3. Pengambilan terlalu banyak dan terlalu sedikit nutrien boleh menimbulkan masalah kesihatan. Jadi, berikan makanan secara sederhana menurut jumlah yang disyorkan dalam piramid makanan.
  4. Patikan si kecil berusia 2-4 tahun makan setiap kali tiba waktu makan. Dia perlukan tenaga untuk pergerakan badanya sepanjang hari
  5. Snek sihat memastikan si kecil anda riang dan aktif antara waktu makan, tetapi jangan beri snek 2jam sebelum waktu makan agar tidak menjejaskan seleranya
  6. Susu adalah makanan yang baik untuk semua, tanpa mengira umur. Teruskan memberi si kecil susu dan produk tenusu setiap hari.
  7. Si kecil memerlukan sedikit lemak untuk membekalkan tenaga dan juga untuk pertumbuhan dan perkembangannya. Gunakan lemak dan minyak dengan sewajarnya apabila menyediakan sajian makanan untuk si kecil dan keluarga anda.
Shaklee juga menyediakan snek berkhasiat dan vitamin buat anak-anak anda bagi memenuhi keperluan nutrien mereka. Antaranya Mealshakes, Omega Guard, Vitalea Chewbal dan Chewbal Vitamin C yang sentiasa menjadi pilihan ibu bapa. 

Pilihan hebat untuk si kecil anda?
hubungi saya
Kak Leen 
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Kekalkan Kesihatan & Kecerdasan!
Sihat & Berjaya bersama saya
Berminat untuk mencuba vitamin terbaik di Malaysia ini
COD: Putrajaya, Bangi & Kajang
Sila hubungi saya segera:

Jika anda berminat untuk mengetahui mengenai produk ini, boleh 

PM FB Page: mamaleensihat
sms/whatsapp : 019 2691158
Email : mamaleensihat@gmail.com
Read more...

Monday, 1 May 2017

Tips Menghadapi Ramadhan Bagi Ibu Yang Menyusukan Bayi


1. Rujuk dulu kepada doktor
Jika keadaan ibu dan bayi membolehkan maka doktor akan membolehkan ibu berpuasa selama Ramadhan.

2. Umur bayi
Sesuai ulasan di atas, puasa bagi ibu menyusui sebaiknya dilakukan setelah bayi sudah berusia lebih dari 6 bulan.

3. Pam dan susui yang terbaik di malam hari
Kemungkinan pengeluaran susu ibu akan berkurangan di siang hari. Oleh kerana itu manfaatkan malam hari untuk mengepam susu ibu dan menyusui yang terbaik. Stok susu perah boleh digunakan di siang hari.

4. Menjaga nutrisi makanan
Dianjurkan makan sekurang-kurangnya 3 kali ketika tidak berpuasa, dengan komposisi nutrisi terdiri daripada 20% lemak, 30% protein, dan 50% karbohidrat. Ibu juga boleh menambah kekerapan makan asalkan tidak mengganggu keselesaan tidur.

5. Banyak minum air
Banyak minum air putih sejak berbuka hingga tiba saatnya sahur untuk memenuhi kekurangan cecair badan ketika berpuasa.

6. Rehat yang cukup
Puasa bagi ibu menyusui akan terasa berat, kerana badan sering terasa lemas selepas memberikan ASI. Untuk itu beristirahatlah yang cukup untuk memulihkan keadaan fizikal mahupun mental, agar pengeluaran ASI tetap baik dan lancar.

7. Berhentilah puasa bila ibu merasa perlu menghentikannya
Jangan memaksakan puasa bila ibu tidak sanggup, atau merasa bimbang dengan kesihatan diri sendiri mahupun si bayi. Bagaimanapun, puasa bagi ibu menyusui boleh digantikan dengan fidyah ataupun puasa di hari-hari lain.

p/s: Shaklee juga meenyediakan set penyusuan bagi para ibu yang ingin menyusukan bayi pada bulan Ramadhan tanpa rasa keletihan dan tidak bertenaga sepanjang hari. Untuk sebarang pertanyaan mengenai set penyusuan boleh hubungi saya 

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Kekalkan Kesihatan & Kecerdasan!
Sihat & Berjaya bersama saya
Berminat untuk mencuba vitamin terbaik di Malaysia ini
COD: Putrajaya, Bangi & Kajang
Sila hubungi saya segera:

Jika anda berminat untuk mengetahui mengenai produk ini, boleh 

PM FB Page: mamaleensihat
sms/whatsapp : 019 2691158
Email : mamaleensihat@gmail.com
Read more...

Wednesday, 26 April 2017

{Info Shaklee} New Shaklee Home Office di Sunway Geo

Waahh...memang teruja sangat bila tengok New Shaklee Home Office nie. Mana taknya konsep yang mesra pelanggan dan duduk di level bawah memudahkan lagi untuk dikunjungi.
Rasa tenang jiwa bila masuk ke HQ Shaklee yang baru nie. Dah masuk memang terujalah nak shopping sakan kat situ. Isshhhh...urut dada jer lah kak leen. hahahah....

Dan sabtu nie akan ada pelancaran secara rasmi di Shaklee Home Office. Pada masa yang sama, akan ada National Conference yang akan berlangsung di Sunway Resort Hotel. Memang best sangat, sebab ada lucky draw dengan hadiah-hadiah menarik lebih dari RM5000 tau.

Jom kak leen belanjer pic kat home office shaklee nie.









Haaa....uolls tengok rasa teruja tak? 
Kak leen memang memang teruja habislah. Nak join gie Shaklee home office?
Jangan lupa sertai kami.

Kekalkan Kesihatan & Kecerdasan!
Sihat & Berjaya bersama saya
Berminat untuk mencuba vitamin terbaik di Malaysia ini
Sila hubungi saya segera :
Kak Leen 
0192691158
----------------------------------------------------------------------------------------
Read more...

Tuesday, 25 April 2017

{INFO SIHAT} STRESS BOLEH MENGAKIBATKAN KANSER?


Ha? ye ker? macam mana stress boleh mengakibatkan KANSER?
Ini ialah kerana stress secara tak langsung melemahkan sistem imuniti badan kita. Bila kita stress atau rasa tertekan ada diantara kita tak lalu makan  atau terlebih makan atau makan makanan yang tidak berkhasiat. Senaman juga diabaikan. Ada juga yang tak cukup tidur, badan tak cukup rehat dan  rasa letih. Semua faktor-faktor ini jika berpanjangan memudaratkan kesihatan kita.


Oleh itu amatlah penting sekali kita mencari cara-cara untuk mengurangkan stress atau tekanan kehidupan.  Salah satu cara yang baik ialah dengan bersenam. Lakukanlah senaman seperti taichi atau pilates sekurang-kurangnya 2 atau 3 kali seminggu. Jika anda tidak punyai banyak waktu, lakukanlah kerja-kerja rumah seperti menyapu, mop dan mengemas rumah. Dengan cara ini bukan saja badan banyak bergerak tetapi rumah anda juga lebih bersih dan teratur. Bila rumah bersih fikiran pun tenang dan secara tak langsung stres dapat dikurangkan.

Berkebun juga satu kegiatan yang amat baik kerana ia membantu kita mencapai ketenangan dengan menghayati kehijauan alam semulajadi dan udara yang segar. Vitamin D yang didapati dari sinaran matahari juga dapat membantu meningkatkan sistem imuniti tubuh. Bila tanaman yang kita tanam mula berbunga dan berbuah, kita akan rasa gembira dan dengan cara ini stress dapat dikurangkan.

Menunggang basikal, berjogging dan berjalan juga merupakan senaman yang baik yang dapat bantu kita mengurangkan stress serta meningkatkan taraf kesihatan kita. Namun bagi mereka yang sibuk bekerja dan malas bersenam, cubalah letak kereta anda jauh sikit daripada pejabat dan cuba gunakan tangga daripada naik lif. Dengan cara ini , anda terpaksa berjalan untuk pergi ke pejabat dan balik dari pejabat.

Bagi yang beragama islam pula bersolat dan berdoa merupakan cara yang baik untuk mengurangkan stress, kerana tidak ada yang lebih baik daripada tuhan untuk membantumu didalam kesusahan. Bersolatlah dan dengan ikhlas hati dan berdoalah dengan tawaduk memohon pertolongan illahi. Bangkitlah disepertiga malam dan lakukanlah solat tahajud. Faedah solat tahajud amat banyak sekali. Menurut Dr Muhammad Soleh, pensyarah IAIN Surubaya solat tahajud yang dilakukan dengan khusyuk dan ikhlas dapat meningkatkan sistem imunisasi tubuh dan secara tak langsung menghindari penyakit seperti kanser.


Amalkanlah cara hidup yang sihat dan kurangkan stres dalam hidup. Jaga permakanan dan teruskan mengambil makanan yang kaya dengan vitamin b17 seperti biji aprikot. Jangan lupa mengambil banyak sayur-sayuran serta buah-buahan yang kaya dengan vitamin untuk tingkatkan sistem imunisasi anda. Dengan izin Allah anda dapat sembuh dari kanser.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

p/s: Bagi mencuba cadangan vitamin shaklee untuk masalah stress, boleh terus whatsapp 
Kak Leen 0192691158 ;)

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Penafian

Segala maklumat yang terkandung di dalam blog ini adalah berkaitan produk kesihatan Shaklee juga perkongsian pengalaman saya sendiri juga mereka yang telah mengunakan produk Shaklee.
Ia bukan bertujuan mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Sekiranya anda menghidap sebarang penyakit sila dapatkan dahulu khidmat nasihat dan rawatan daripada doktor dan pakar pemakanan anda
Terima Kasih.

Sijil Halal Shaklee

Sijil Halal Shaklee

Live Traffic MamaLeenShop