Tuesday, 30 September 2014

Kelebihan Menjadi Ahli Shaklee


Ramai diluar sana berkata, produk Shaklee nie mahal. Ohhh...memang mahal jika kita belum mencuba dan rasai khasiat serta manfaatnya. Tapi bila dah cuba dan rasai manfaatnya, anda tidak akan rasa mahal pun. Kerana kesihatan itu tiada nilainya berbanding wang ringgit, betul tak. kalu duit boleh di cari bila-bila. Tetapi jika anda dah mengalami kesakitan dan penyakit yang kronik, duit berjuta pun tak akan memberikan apa-apa makna pun.

Ok, saya nak share kan apa kelebihan bila anda mendaftar sebagai ahli dan menjadi sebahagian keluarga besar jutawan Shaklee.



Kelebihan Menjadi Ahli :
  • Mendapat harga ahli yang mana 15% - 20% jauh LEBIH MURAH berbanding harga di pasaran.
  • Berpeluang membuat Business Shaklee dan menjana pendapatan 4 angka - 5 angka sebulan
  • Mendapat Bonus apabila mecapai Point yang tertentu (terdapat 7 bonus iaitu: Personal bonus, Net personal bonus, Coordinator bonus, leadership bonus, promosi berkala dan untung jualan.
  • Pembelian produk boleh di buat terus secara ONLINE atau datang sendiri ke branch-branch berhampiran anda. 
  • Pelbagai program yang dijalankan sepanjang tahun dan ia adalah PERCUMA. (kecuali program-program tertentu)
  • Jika berminat untuk menjalankan business, anda akan dibimbing oleh leader yang mendaftarkan anda sebagai ahli. 


Anda akan dibimbing sehingga berjaya, tetapi anda perlu sediakan NIAT, MINAT, SEDIA UNTUK BELAJAR DAN DIAJAR. Anda juga akan dimasukkan ke Group Exclusive kami, dimana terdapat pelbagai cara, bimbingan serta teknik perniagaan melalui FB & Blog akan diberikan. (^_^) Jika mahukan keterangan yang lebih lanjut, boleh berhubung terus dengan saya. Melalui Call/ sms/ whatsapp atau email kepada saya. Saya sedia membantu anda. 

Pilihlah leader yang tepat serta dapat membimbing anda untuk BERJAYA di dalam bisnes ini. 
----------------------------------------------------------------------------------------------
Kekalkan Kesihatan & Kecerdasan!
Sihat & Berjaya bersama saya
Berminat untuk mencuba vitamin terbaik di Malaysia ini
Sila hubungi saya segera :

Jika anda berminat untuk mengetahui mengenai produk ini, boleh 

PM FB Page: mamaleensihat
sms/whatsapp : 019 2691158
Email : mamaleensihat@gmail.com

Continue Reading

{My Vacation} Bukit Gambang Resort City

Percutian bersama keluarga kali nie ke Bukit Gambang Resort City. Tak plan pun nak gie bercuti ke sini tapi last minit ikut gak bersama-sama anak buah, kakak, adik dan emak.
Yang tak bestnya kali nie bercuti tanpa suami bersama. Hehehe... ada kursus plak dia. Mula-mula malas nak pergi, tapi dah diizinkan maka pergi jer lah. Bawak anak-anak yang dah lama tak pergi bercuti. Kesian mereka... 

Dan buat sekian lamanya saya tak drive jejauh, kalu nie terpaksa drive jauh. Alhamdulillah...sampai dengan selamatnya. Badan pun memang agak letih, lama tak drive jauh. Hehehe... tak per yang penting vitamin shaklee tetap ada bersama.


Travelkit nie memang wajib saya bawa ke mana-mana jika pergi bercuti atau balik kampung. Sebab langkah awal sebagai FirstAid untuk kesihatan anak-anak, suami dan juga diri sendiri. Yelahkan...kekadang bila pergi bercuti dan sebagainya, anak-anak terutamanya akan mengalami demam, selsema, batuk dan sebagainya. Tentu dah tak best kan atau terbantut percutian. hehehehe...

Nak dijadikan cerita, masa bercuti di Gambang nie, Abang ipar dan anak buah kena cirit-birit, sebab makan macam-macam. Nasib saya bawak Nutriferon lebih, lepas mereka ambil Nutriferon dapatlah mengurangkan cirit-birit tu. Alhamdulillah.... 

Ok, nanti saya sambung next entry untuk Part 2 Bukit Gambang Resort City nie, Best gak tempat nya dan first time sampai. Anak-anak yang paling teruja... ok see next entry hokey. (^_^) 
Continue Reading

Friday, 12 September 2014

{Info Sihat} Kepentingan Kalsium Kepada Tubuh Badan Kita

Bercakap mengenai kalsium, mesti kita terbayang susu atau produk tenusu. Sebelum tu, ingin saya bertanya kepada anda semua, adakah badan anda semua menpunyai kalsium yang cukup?
Adakah pemakanan harian anda lengkap zat-zat nutrin termasuk kalsium? Adakah anda pasti badan anda sudah cukup kalsium? Jom saya share kan kepada anda mengapa kita perlukan kalsium ini.



Kenapa Kita Perlu Kalsium? 

Apabila cuba untuk memahami mengapa kalsium adalah penting, ia adalah penting bahawa anda tahu apa kalsium peranan bermain di dalam badan anda. Kira-kira 99% daripada kalsium kini dalam badan anda disimpan di dalam gigi dan tulang anda. Kalsium juga penting untuk fungsi tubuh yang lain, seperti pengecutan otot dan eksositosis. Kalsium juga penting untuk konduksi saraf, pengawalan aktiviti enzim dan pembentukan membran sel. Badan anda mempunyai sangat ketat garis panduan mengenai jumlah kalsium yang diperlukan untuk memastikan badan anda akan berfungsi seperti biasa.Peranan kalsium dalam pembentukan tulang berlaku dalam proses yang dipanggil "tulang mineral". Tulang yang diperbuat daripada gabungan kompleks mineral, yang paling penting adalah kalsium fosfat. Kalsium fosfat memberikan tulang kekuatan mereka, struktur dan kepadatan. 

Kesan Kekurangan kalsium 


Jika anda menjadi kekurangan kalsium, beberapa perkara boleh berlaku. Pertama, tulang dan gigi anda akan mula perlahan-lahan merosot. Ini berlaku kerana tubuh anda menarik kalsium daripada tulang anda dalam usaha untuk melaksanakan fungsi penting yang lain. Juga, kekurangan kalsium untuk tempoh masa yang panjang boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti penyakit riket, serta pembekuan darah yang lemah. Kekurangan kalsium adalah amat berbahaya untuk wanita menopaus, yang sudah berada pada risiko yang lebih tinggi mendapat osteoporosis.

Sumber Makanan yang Mengandung Kalsium :
  • Susu, keju dan makanan lain yang banyak mengandung susu
  • sayuran berdaun hijau, seperti brokoli, kubis dan okra dan sawi
  • kacang-kacangan seperti kacang kedelai,kacang putih dan kacang almond
  • roti dan apa pun yang dibuat dengan tepung 
  • ikan salmon, ikan sardin, dan daging 
Jika anak anda termasuk anak yang susah makan sayuran seperti anak-anak pada umumnya anda bisa memberikan suplemen yang banyak dijual dipasaran dan yang paling penting berilah susu setiap pagi untuk anak anda agar anak anda bisa tumbuh besar dengan sehat.
Kalsium juga mempunyai fungsi dan manfaat yang sangat penting yaitu untuk membantu membangun tulang dan gigi yang kuat mengatur kontraksi otot, termasuk detak jantung Diperkirakan bahwa kalsium dapat membantu menurunkan tekanan darah tinggi dan melindungi terhadap kanker usus besar dan payudara, walaupun bukti lebih lanjut diperlukan untuk mengkonfirmasi hal ini. namun tak hanya itu kalsium juga mempunyai manfaat lain untuk tubuh antara lain yaitu:

Manfaat Kalsium Bagi Tubuh:

  •  Melancarkan peredaran darah
  •  Melenturkan otot
  •  Menormalkan tekanan darah
  •  Mengatasi kram, sakit pinggang, wasir, dan reumatik
  •  Membantu mineralisasi gigi dan mencegah pendarahan akar gigi
  •  Mengatasi kering dan pecah-pecah pada kulit kaki dan tangan
  •  Melenturkan otot
  •  Mencegah penyakit jantung
  •  Menjaga keseimbangan cairan tubuh
  •  Mencegah osteoporosis (keropos tulang)
  •  Menurunkan risiko kanser usus
  • membantu pertumbuhan tulang dan gigi
 kredit: manfaattumbuhanbuah.blogspot 
 --------------------------------------------------------------------------------------------

Kekalkan Kesihatan & Kecerdasan!
Sihat & Berjaya bersama saya
Berminat untuk mencuba vitamin terbaik di Malaysia ini
Sila hubungi saya segera :

Jika anda berminat untuk mengetahui mengenai produk ini, boleh 

PM FB Page: mamaleensihat
sms/whatsapp : 019 2691158
Email : mamaleensihat@gmail.com
 
Continue Reading

Thursday, 11 September 2014

{Info Sihat} Bagaimana Mengatasi Masalah Puting Tenggelam?

Penyusuan Susu Ibu adalah yang terbaik untuk anak-anak kita. Tapi pada masa kini ramai ibu-ibu muda yang mengalami masalah puting susu yang leper atau tenggelam. Ini menyebabkan ibu-ibu menjadi gusar dan berasa sukar untuk menyusukan bayi mereka.

Tahukah anda masalah ini boleh di atasi? Terdapat pelbagai cara untuk mengatasi masalah puting leper dan tenggelam ini. Terdapat beberapa kaedah yang perlu para ibu lakukan dengan sabar dan tekun supaya para ibu tidak mudah berasa stress dan menyebabkan susu badan kurang terhasil.

Antara kaedah yang selalu digunakan ialah :

Teknik Hoffman:
Caranya, letakkan ibu jari di kedua-dua pangkal puting (bukan di tepi aerola). tolak perlahan-lahan bertentangan tisu payu dara dan pada masa yang sama tarik ibu jari jauh antara satu sama lain. dengan menggunakan kaedah ini, anda akan meregang keluar puting dan melonggarkan pangkal yang ketat iaitu menjadi puting naik ke atas dan keluar. Ini perlu diulangi lima kali sehari mengikut putaran arah jam di sekitar puting. Boleh dilakukan ketika hamil dan selepas bayi mula menyusu.

Nipplette, Supple Cups:

Alat yang digunakan untuk membantu mengeluarkan puting dengan menyedutnya secara sekata, sama seperti pam payu dara. Ia memberi pemulihan kekal untuk puting tenggelam.

Merangsang Puting:
Jika puting boleh digenggam, anda boleh menggulung puting di antara ibu jari dan jari telunjuk selama satu atau dua minit dan kemudian dengan segera sentuh puting dengan kain lembab, sejuk atau dibalut ais (elakkan penggunaan ais yang lama kerana ia menyekat aliran susu dan menyebabkan puting kebas)

Tarik Puting Ketika Pelekapan:

Memandangkan anda menyokong payu dara dengan ibu jari di atas dan empat jari yang lain dibawahnya, anda boleh tarik puting dari tisu payu dara ke dinding dada untuk membantunya menonjol. 

Nipple Shield :


Alat ini hanya boleh digunakan sebagai alternatif yang terakhir. Ia perlu digunakan untuk sementara waktu sahaja kerana penggunaannya secara berterusan dan pada jangka masa panang akan memudaratkan penghasilan susu. Nipple Shield adalah puting flexible yang dihasilkan daripada silikon yang diletakkan di atas puting anda sepanjang sesi penyusuan. Ini haruslah dialihkan setelah bayi anda mula melekap dan menyusu dengan baik. Atas kemungkinan risiko, anda digalakkan hanya menguna nipple shield di bawah pengawasan pakar laktasi.


Tips Untuk Mengatasi Puting Tenggelam :
  1. Ibu mempunyai puting leper atau tenggelam perlu pastikan kedudukan menyusu dan pelekapan bayi betul.  Pelekapan dan posisi penyusuan, agak mencabar bagi anda yang mempunyai masalah puting leper atau tenggelam. Bayi perlu belajar membuka luas mulutnya bagi mendapatkan puting dan merapatkan gusinya pada payu dara.
  1. Menyusu awal dan kerap sekurang-kurangnya setiap dua hingga tiga jam untuk mengelakkan bengkak susu dan memberi peluang bayi berlatih menyusu sekerap mungkin ketika payu dara masih lembut.
  1. Jika bayi meragam ketika anda cuba membantunya melekap pada payu dara, berhenti dan tenangkan dia. Berehat seketika jika perlu. Menyusu sambil berjalan-jalan, dodoi atau gendong bayi sehingga dia kembali tenang.
  1. Ketika belajar menyusukan bayi, elakkan sebarang puting tiruan seperti botol, puting kosong dan perisai puting. Puting tiruan akan mengelirukan bayi dan menjadikan usaha pelekapan yang mencabar itu menjadi lebih sukar.
  1. Ketika cuba menyusukan bayi menerusi puting rata atau tenggelam, anda sangat digalakkan untuk mendapatkan sokongan daripada kaunselor atau pakar laktasi.
  1. Pam payu dara sebelum sesi penyusuan akan membolehkan puting menonjol agar bayi dapat melekap dengan baik.
 kredit: Pa&Ma

----------------------------------------------------------------------------------------
Kekalkan Kesihatan & Kecerdasan!
Sihat & Berjaya bersama saya
Berminat untuk mencuba vitamin terbaik di Malaysia ini
Sila hubungi saya segera :

Jika anda berminat untuk mengetahui mengenai produk ini, boleh 

PM FB Page: mamaleensihat
sms/whatsapp : 019 2691158
Email : mamaleensihat@gmail.com

----------------------------------------------------------------------------------------
Continue Reading

{My Story} Susu Perahan Untuk Ammar

Alhamdulillah....dari hari ke3 berpantang, dah mula perah susu untuk disimpan. Bukan sebab apa, breast cepat sangat penuh dan Ammar waktu siang kurang sikit menyusu pada mulanya. Nak mengelakkan bengkak susu, maka terpaksalah pam dan simpan.


Alhamdulillah....sehari sekurang-kurang 10oz simpan untuk Ammar. Moga dipermudahkan untuk bagi Ammar susu perahan. Hehehehe.... dah kena latih dah lepas pantang nie, sebab takut nanti dia dah tak mau plak isap susu dalam botol. Payah gak nanti mama dia nak hantar ke pengasuh. 😄 Moga semuanya dipermudahkan nanti.

Penanga  produk Shaklee gak yang saya amalkan kali ini sepenuhnya. Dari mengandung sehingga bersalin dan menyusukan anak. Alhamdulillah, badan rasa sihat dan  bertenaga. Dah macam bukan berpantang pulak.
Ada ibu-ibu yang sedang mencari-cari produk untuk di ambil semasa berpantang? 
saya cadangkan ibu-ibu mencuba produk Shaklee yang ternyata berkesan, Selamat & Semulajadi. (^_^)


----------------------------------------------------------------------------------------
Kekalkan Kesihatan & Kecerdasan!
Sihat & Berjaya bersama saya
Berminat untuk mencuba vitamin terbaik di Malaysia ini
Sila hubungi saya segera :

Jika anda berminat untuk mengetahui mengenai produk ini, boleh 

PM FB Page: mamaleensihat
sms/whatsapp : 019 2691158
Email : mamaleensihat@gmail.com
Continue Reading

Wednesday, 10 September 2014

HQ Shaklee Baru di Sunway Pinnacle

HQ Shaklee dah berpindah kat tempat baru di Sunway.
Alhamdulillah....dekat sikit nak ke HQ. Hehehe...
Tempat lebih luas dan besar serta canggih. (Mood jakun plak...)  yang best kalu bawak anak-anak dah ada playground. So anak-anak bebas bermain dalam playground. Yang mak-mak boleh lah dok shopping or diskus-diskus ker kat tempat yang disediakan.
Bestkan....tapi tak dapat snap pic banyak-banyak plak.... sibukan dengan si kecik nak menyusu. Tak per sape yang belum pernah ke HQ baru nie, memang patut gie tengok sendiri. Hehehehe..... ok nanti sambung entry lain plak k. 😉
Continue Reading

Tuesday, 2 September 2014

{Produk Promo} Collagen Powder Shaklee & Mealshakes Shaklee!

Wow!!!...bulan September nie Shaklee buat promosi berganda plak... Fuuhhhh, memang gile lah. hehehehe....
Collagen Powder Buy 6 Free 1 & Mealshakes Buy 3 Free 1. Haaa...amik ko, sape tak mau rembat promo bulan nie memng rugi lah. Bukan senang wei nak dapat promo berganda macam nie.
Collagen untuk ibu cantik menawan & Mealshakes untuk anak sihat dan cergas.

ok, nak cite sikit mengenai BEST nya si Collagen Powder dan si Mealshakes nie.


Manfaat utama :
  • Semakin kita menua, tubuh kita menghasilkan semakin kurang kolagen, mengakibatkan lebih banyak kedutan dan garis halus, disamping kulit yang semakin kendur. Umur bukanlah hanya satu faktor yang menyebabkan kekurangan kolegen di dalam tubuh kita. Kerosakan kolagen juga boleh dipercepatkan dengan faktor luaran seperti matahari, radikal bebas di udara, air dan nutrisi, merokok dan lain-lian. Justeru itu, Shaklee Collagen Powder, mamu membantu kulit kita mengekalkan elastisiti semulajadi dan memperlahankan kehadiran kedut-kedut.
Tampak Lebih Muda :
  • Kolagen juga bermanfaat dalam membantu menguatkan rambut dan merangsang pertumbuhan semuala.
  • Kuku akan menjadi lebih kuat, bintik putih akan hilang dan pangkal kuku akan mengekalkan warna yang sihat.
  • Kulit akn kurang kering dan elastisiti akan bertambah baik. Kulit juga akan sembuh dengan cepat dan ini akan membantu mengurangkan parut.
  • Membantu menghilangkan tanda penuaan. Dalam kes saya, tanda penuaan di belakang tangan saya telah hampir hilang.
Rasa Lebih Muda :
  • Kolagen adalah sama penting untuk tulang seperti juga tulang perlukan kalsium. Kolagen membantu menguatkan tulang dan mengurangkan kemungkinannyamenjadi rapuh.
  • Kolagen juga membantu mengurangkan kesakitan dan geseran disendi-sendi.
  • Baik untuk mata. Kornea memerlukan kolagen dan ianya membantu mengekalkan otot mata supaya tetap anjal.
  • Memastikan otak sentiasa sihat. Sel glya membekalkan nutrisi kepada otak dan ini disokong oleh kolagen. Adalah penting untuk menentukan agar otak anda mendapat manfaat kolagen agar minda anda tetap berkeadaan baik semakin anda menua.
Tujuh ramuan utama termasuk ekstrak biji Camelia japonica, kolagen ikan, ekstrak kekerang, Lactobacillus Acidophilus, Vitamin C dan Vitamin B, digabung untuk mempertingkatkan keberkesanan kolagen RSS dan menyokong kecantikan anda dari dalam ke luar.

Meal Shakes Shaklee:

Hidangan yang lazat, berkhasiat serta mudah disediakan yang pasti digemari oleh seisi keluarga:
•    Sarapan segera yang berkhasiat
•    Lazat, sarapan segera yang mampu dibeli
•    Hidangan segera untuk para atlet
•    Kudapan menarik pada bila-bila masa
•    Hidangan yang ideal, rendah kolestrol, lemak dan sodium

Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan.  Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik.  Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu.


ok, next entry saya sharekan pula testimoni-testimoni Collagen Powder Shaklee & Mealshakes Shaklee. (^_^)
----------------------------------------------------------------------------------------
Kekalkan Kesihatan & Kecerdasan!
Sihat & Berjaya bersama saya
Berminat untuk mencuba vitamin terbaik di Malaysia ini
Sila hubungi saya segera :

Perunding Vitamin Anda : Noor Haszlina binti Rahmad
Pengedar Sah Shaklee Kawasan :Putrajaya, Bangi & Kajang
Shaklee ID [ No : 867126 ]
Fon : 019-2691158
Facebook : https://www.facebook.com/Mamaleensihat
Email : mamaleensihat@gmail.com
Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee Anda
Anda boleh dapatkan produk Shaklee dari saya.
----------------------------------------------------------------------------------------
Jika anda berminat untuk mengetahui mengenai produk ini, boleh 

PM FB Page: mamaleensihat
sms/whatsapp : 019 2691158
Email : mamaleensihat@gmail.com
Continue Reading

{My Story} Alhamdulillah...Syukur Bersama 'Orang Baru'

Tanggal 21 Ogos 2014 @ 11.00pm saya selamat melahirkan seorang bayi lelaki seberat 3.26kg. Alhamdulillah....syukur kepada Allah...buat pertama kalinya menyambut kelahiran baby lelaki. Segalanya dipermudahkan... 

Bermulalah sesi berpantang...kalu dulu sibuk mencari produk untuk berpantang. Macam-macam saya servey untuk produk berpantang. Alhamdulillah...sekarang tak perlu membazir banyak duit beli set-set berpantang. Saya amalkan apa yang telah sekian lama saya ambil iaitu suplement Shaklee. Sepanjang hamil pun memang saya mengamalkan suplement Shaklee nie sehingga lah nak berpantang. Semasa proses melahirkan segalanya dipermudahkan. 3kali teran dah selamat melahirkan baby. Memang terasa lain dari sebelum ini. Masa hari nak bersalin waktu pagi dah terasa contraction sikit-sikit. Tapi malas nak layan sangat. Sebelah petang boleh pergi postage suplement dan jalan-jalan makan lagi. Hehehehe....

Alhamdulillah...syukur sangat-sangat kali nie dipermudahkan bersalin. Rasa badan lebih sihat dan bertenaga. 😊 Mungkin sebab dah lama mengamalkan suplement Shaklee yang banyak membantu dari segi kesihatan saya. 


Continue Reading

{Info Sihat} Jom kenali Vitamin B12, Mengapa Perlu Untuk Tubuh Badan Kita?


Vitamin B12  Juga dikenali sebagai "cobalamin"
Ia adalah vitamin larut air dengan peranan penting dalam fungsi normal otak dan sistem saraf, dan untuk pembentukan darah. Ia adalah salah satu daripada lapan vitamin B. Ia biasanya terlibat dalam metabolisme setiap sel tubuh manusia, terutamanya yang mempengaruhi sintesis DNA dan peraturan, tetapi juga lemak asid dan metabolisme asid amino metabolisme. Tidak kulat, tumbuh-tumbuhan, haiwan juga mampu menghasilkan vitamin B12. Hanya bakteria dan Arkea mempunyai enzim yang diperlukan untuk sintesis, walaupun kebanyakan makanan adalah sumber semula jadi B12 kerana simbiosis bakteria. Vitamin ini adalah vitamin yang terbesar dan paling struktur rumit dan boleh dihasilkan perindustrian hanya melalui penapaian bakteria-sintesis.

Fungsi Vitamin B12 :

☑♤ membantu tumbesaran fetus dan kanak-kanak,
☑♤ selera makan,
☑♤ tindak balas saraf,
☑♤ baik utk kecerdasan otak,
☑♤ Kekuatan fizikal
☑♤ Kekuatan memori
☑♤ Membantu otak utk fokus
☑♤ Membantu keupayaan seksual
☑♤ Mengelakkan anemia
☑♤ Mengurangkan keletihan dan keresahan
☑♤ Membantu merawat diabetes
☑♤ Membantu mengurangkan rabun
 
Keperluan mengikut RDA : 2.5ug
Maksimum : 2000ug
Sumber B12
Daging merah
Tenusu 
Telur 

Vitamim B12 penting untuk membantu asid folik menghasilkan sel-sel baru terutamanya dlm sel darah merah. Ia juga penting utk membantu sistem saraf dan diperlukan  untuk kebaikan myelin sheath. Myelin sheath = lapisan lemak yg menyelaputi sistem saraf yg mempercepatkan penghantaran saraf yg panjang.
Kajian terkini menunjukkan pengambilan B12 dan vitamin B yg lain yang secukupnya membantu otak yang berusia menjadi sihat.

Siapa yang perlukan tambahan atau lebih B 12?
★ vegetarian
★vegan - org yg tak makan telur dan tenusu, daging dan juga ikan. 
> sudah tentu B12 perlu diambil dari suplemen  atau makanan yg diperkayakan (dgn B12) sbb vitamin B 12 hanya boleh didapati dari sumber haiwan
★ warga emas - usia 50 an sbb penghasilan B 12 daripada sumber makanan melibatkan proses kimia yang kompleks seiring usia kita di mana perut tidak dapat menghasilkan asid perut untuk ia berfungsi secara efisyen.
Jadi, adalah lebih mudah dengan mengambil suplemen B 12 daripada memakan sumber makanan B12.

Tips memilih suplemen

* kandungan minimanya 2.5 microgram (100% rda)
* lebih kandungannya contoh - 10ug - 25ug jika berumur lebih tua kerana B12 tidak bahaya jika diambil berlebihan walaupun dos sehingga 1000ug - 2000ug sehari.
Jika anda tidak bernasib baik dan mengalami kekurangan faktor intrinsic, makanlah sebanyak mana pun B12, ia masih tidak dapat menampung kekurangan B12.
Bahan ini adalah protein penting yang dihasilkan oleh lapisan usus, bergabung dengan B12 utk memudahkan B12 diserap dalam usus.

INTRINSIC FAKTOR - GLYCOPROTEIN yg dihasilkan oleh usus.
kebarangkalian 2% saja yg mengalami kekurangan intrinsic factor ini. So jgn risau ok. 

Tanda-tanda yg mengalaminya bila kena pernicious anemia.
Simptom-simptom pernicious anemia adalah -
  • keletihan melampau
  • Dimentia - lebih kurang alzheimer ( memory loss )
  • Kekeliruan 
  • Lemah anggota badan
Penyelesaian : Suntikan vitamin B12

Kebaikan Vitamin B12.
  • B12 merupakan unsur kunci untuk mempertahankan keseimbangan tubuh.
  • Vitamin B12 penting untuk menjaga sistem saraf dan melancarkan pengeluaran DNA.
  • Vitamin B12 juga membantu mengatur pembentukan sel darah merah dalam tubuh.
  • Manfaat lain dari vitamin B12 termasuk peranannya dalam menjaga dan meningkatkan tenaga dalam tubuh.
Terdapat juga kajian yg mengatakan B12 dapat membantu mengawal penyakit jantung dan diebetes.
----------------------------------------------------------------------------------------
Vitamin B Complex Shaklee lengkap dengan keperluan Vitamin B12 yang terhasil dari sumber semulajadi dan kualitinya yang terjamin.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Jika anda berminat untuk mengetahui mengenai produk ini, boleh 

PM FB Page: mamaleensihat
sms/whatsapp : 019 2691158
Email : mamaleensihat@gmail.com
Continue Reading