Sunday 12 October 2014

{My Resepi} Roti Sarang Tebuan Lah Pulak...

Salam hujung minggu semua....
Cite pasal roti sarang lebah nie memang dah lama buat saya terliur. Hehehe... Geram dengan limpahan sos butterschot dia tu. Ermmm...apa lagi, en.google ada kan. Mintak jer dia resepi, macam-macam versi ada.

Bila dah dapat resepi tu, misi membeli bahan plak. Sebab malas nak kuar dengan anak-anak lagi, suh lah husbd belikan bahan. Tapi sekali beli macam lah wife dia nk bukak kilang roti. Fuhhh....yogurt 1.5kg x 2 tong, haaa...agak2 apa saya nak buat dengan yogurt bebanyak tu. Hehehe... Dah ada tu buat je lah apa-apa aje nanti.

Ok, resepi pun saya dapat dari blog orang lain yang kongsi. Servey-servey semua lebih kurang sama jer bahan-bahan dia. Yang buat sedap ke tak cara tangan kita sendiri yang membalun roti tu macam mana yea dak... hehehe..

Bahan-bahannya;

Untuk Doh Roti 
 
- 2 cawan tepung gandum / tepung roti
- 1/2 sudu teh dry yis 
- 1/4 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh baking powder
- 1 sudu besar gula pasir
- 1/4 cawan plain yogurt / atau boleh ganti dengan fresh milk kalu tak de yogurt
- 1/4 cawan minyak sunflower / minyak masak pun boleh
- 1/2 cawan air suam

Hiasan:
- Almond flakes, pumpkin seeds

Untuk Sos Butterscots

- 1/2 cawan gula perang
- 1/2 cawan shipping cream / boleh ganti susu cair kalu tak de whipping cream
- 1/2 sudu teh vanilla essen
- 25 grm butter
- secubit garam

Cara-caranya :

 Sos Butterscocts:

- Cairkan butter, masukkan gula perang, kacau sehingga gulanya cair dan berbuih.
- Tuangkan whipping cream perlahan-lahan sambil mengacau.
- Masukkan vanilla essen dan kacau sebati semuanya. Tutup api dan biarkan ketepi.buat pula adunan roti.

Doh Roti :

- larutkan yis dan gula dalam air suam dan biaran sampai berbuih.
- Dalam mangkuk adunan campurkan garam, tepung, baking pwder dan kacau sebati.
- Masukkan campuran yis tadi bersama yogurt ke dalam mangkuk adunan.
- Uli dengan tangan dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan terus mengadun doh sehingga tidak lekat di tangan. (uli dengan cara menyental)
- Uli dengan cara elastik, makin lama di uli makin gebu dan lembut hasil rotinya nanti.
- Setelah puas menguli, rehatkan oh tadi sehingga naik 2x ganda di tempat yang panas sedikit dan tertutup. Nak tutup dengan tudung saji pun boleh. (^_^)
- Bila doh dah naik, tumbuk-tumbukkan doh tadi supaya angin nya keluar.
- Sapukan tangan dengan sedikit minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat-rapat di dalam loyang. Sebelum itu pastikan loyang telah disapukan sedikit minyak. Buat sehingga habis doh tersebut.
- Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes dan biarkan doh rehat dan naik 2 kali ganda sekali lagi.
- Sementara menunggu doh naik sekali lagi, panaskan oven dengan suhu 180 - 200'c dengan api atas bawah. (ikut oven masing2 yea. )
- Pastikan oven telah betul-betul panas baru masukkan doh tadi. Bakar selama lebih kurang 10-15 minit atau sehingga roti keperangan di atasnya. Jangan lama sangat nanti roti keras.
- Setelah masak dan kuarkan dari oven, tuangkan sos butterscotch di atasnya. atau nak tuang masa nak makan saja pun boleh.
 
Selamat mencuba kekawan semua. :) 

0 comments: