Monday 27 January 2014

{My Resepi} Laksam Kelantan

Hari minggu yang lepas saya cuba-cuba buat resepi baru. Haa...Laksam Kelantan wei... ingat kan payah sangat. Rupanya senang jer. Resepi pun guna Mr. Google. Hehehe...bahan-bahan dia memang ringkas je dan senang lah. (^_^)
Bahan-bahan :
- laksam saya beli dah siap di pasar.

Bahan A:
- Ikan (direbus)
- Lada hitam (ditumbuk halus)
(Ikan perlu dikisar isinya)
Bahan B:
- Halia
- Bawang Merah / bawang besar
- Bawang putih
- Lengkuas
- cili api (kalu nak tambah pedas)
(Semua bahan dikisar halus)
Bahan C :
- Santan kelapa
- Asam keping/ Asam gelugor
- Garam & gula
Cara- cara memasak: 
♡ Masukkan Santan mengikut kepekatan yang anda mahu. (Saya campurkan sekotak kecil santan + air 1@2cawan).
♡ Kemudian masukkan Bahan A dan bahan B, Kacau sebati dan biarkan sekejap.
♡ Masukkan pula asam keping, garam & gula secukup rasa. kacau sehingga kuah mendidih. 
♡ Siapkan pula bahan-bahan ulam. Yang nie ikut selera sendiri nak letak ulam-ulaman apa. macam saya letak salad, taugeh, timun, bunga kantan, cili potong dan sambal belacan. 
♡ Setelah bahan-bahan ulam siap dan kuah sudah siap dimasak maka boleh lah potong-potong laksam untuk dimakan. (^_^)
Selamat mencuba....










0 comments: