Hari nie nak share resepi mengenai kerabu. Dah lama buat baru teringat nak share. hehehehe....
Kerabu kacng botol & kacang buncis nie senang jer. Saya buat kerabu digaul bersama kelapa atau zaman tok nenek kita lebih dikenali sebagai kerabu darat.
Bahan-bahan ;
- 5 - 10 batang Kacang Botol / Kacang Buncis (dibasuh bersih & dihiris halus)
- 1 biji bawang merah *
- 2 biji bawang putih *
- 1 ulas halia *
- 1 ulas kunyit hidup *
- 1 batang serai *
- 2 sudu besar udang kering direndam terlebih dahulu *
- 3-4 biji cili api * ( kalu suka pedas letak lebih pun boleh)
- 2-3 biji cili merah *
- 1/2 - 1 biji kelapa parut putih
- Isi ikan yang direbus @ digoreng (isi ikan dihancur-hancurkan)
- Garam secukup rasa
- 1-2 biji limau kasturi @ limau nipis (perah untuk ambil air nya)
- 1sudu besar Sos ikan (jika ada)
Cara-caranya ;
- Tumbuk bahan-bahan bertanda * sehingga lumat
- Kemudian gaulkan bersama dengan kelapa parut sehingga sebati, setelah itu masuk kan ke dalam kuali goreng tanpa minyak sebentar bagi kelapa menjadi kering sedikit dan supaya tahan lebih lama.
- setlah diangkat sejukkan seketika
- kacang botol @ kacang buncis yang telah dihiris halus digaulkan bersama isi ikan yang telah dihancurkan dan campurkan kelapa yang telah sejuk itu tadi. Ikut kehendak anda untuk letak kelapa berapa banyak. Jika ada lebih boleh disimpan untuk buat kerabu yang lain.
- campurkan juga sedikit garam sebagai perasa.
- tambahkan perahan air asam limau tadi & sos ikan
- Gaulkan kesemua bahan tadi sehingga sebati & hidangkan
Waahhhh....sedappp tau, korang patut cuba. Yang nak berdiet pun bagus amalkannya. Masa saya buat nie, memang tak makan dengan nasi dah, terus makan gitu jer. Ala...'salad' kampung lebih kurangkan. hehehhe... Cukup khasiatnya. Selamat Mencuba! (^_^)
0 comments:
Post a Comment