Monday 15 December 2014

{Info Sihat} Apa itu Trigliserida? Bagaimana Mengatasinya?


Trigliserida merupakan jenis lemak yang dapat ditemukan dalam darah dan merupakan hasil uraian tubuh pada makanan yang mengandung lemak dan kolesterol yang telah dikonsumsi dan masuk ke tubuh serta juga dibentuk di hati.

Setelah mengalami proses di dalam tubuh, trigliserida ini akan diserap usus dan masuk ke dalam plasma darah yang kemudian akan disalurkan ke seluruh jaringan tubuh dalam bentuk klomikron dan VLDL (very low density lipoprotein).

Trigliserida dalam bentuk klomikron berasal dari penyerapan usus setelah konsumsi makanan berlemak. Sebagai VLDL, trigliserida dibentuk oleh hati dengan bantuan insulin dari dalam tubuh.
Sementara itu, trigliserida yang berada di luar hati dan berada dalam jaringan misalnya jaringan pembuluh darah, otot, jaringan lemak akan dihidrolisis oleh enzim lipoprotein lipase. Sisa hidrolisis kemudian akan dimetabolisme oleh hati menjadi kolesterol LDL.

Kalori yang didapatkan tubuh dari makanan yang dikonsumsi tidak akan langsung digunakan oleh tubuh melainkan disimpan dalam bentuk trigliserida dalam sel-sel lemak di dalam tubuh yang berfungsi sebagai energi cadangan tubuh.

Asupan makanan yang mengandung kadar lemak jenuh yang tinggi dapat meningkatkan efek trigliserida di dalam tubuh seseorang. Jika kadar trigliserida meningkat, maka kadar kolesterol pun akan meningkat pula.

Trigliserida yang berlebih dalam tubuh akan disimpan di dalam jaringan kulit sehingga tubuh terlihat gemuk. Seperti halnya kolesterol, kadar trigliserida yang terlalu berlebih dalam tubuh dapat membahayakan kesehatan.

Namun, trigliserida dalam batas normal sebenarnya sangat dibutuhkan tubuh. Asam lemak yang dimilikinya bermanfaat bagi metabolisme tubuh. Selain itu, trigliserida memberikan energi bagi tubuh, melindungi tulang, dan organ-organ penting lainnya dalam tubuh dari cedera.

Apa Perbezaan Trigliserida dan Kolesterol?

Trigliserida dan kolesterol merupakan jenis-jenis lemak asas yang terdapat dalam tubuh manusia dan bersikulasi dalam aliran darah.

Walaupun kedua-duanya sama-sama jenis lemak asas dan mempunyai persamaan, tetapi ada beberapa perbezaan di antara keduanya. Perbezaan tersebut dapat dilihat pada tabel berikut.



KOLESTROL
TRIGLISERIDA

Kolesterol akan disimpan dalam jaringan hati atau dinding pembuluh darah.


Trigliserida akan disimpan dalam sel lemak di bawah jaringan kulit.

Kolesterol berfungsi membangun sel-sel dan hormon-hormon tertentu dalam tubuh.


Fungsi trigliserida adalah menghasilkan energi bagi tubuh.

Selain pengambilan makanan dengan lemak tepu tinggi , beberapa penyebab tingginya trigliserida adalah kegemukan , kurang bergerak , dan pengambilan makanan yang kaya karbohidrat sederhana ( gula , tepung )

Pada beberapa kes , lonjakan trigliserida juga berkaitan dengan penyakit kencing manis , penyakit buah pinggang atau hati , serta faktor keturunan dalam keluarga .Faktor genetik paling sukar diatasi kerana reseptor di dalam sel - sel hati yang bertugas untuk mengubah trigliserida yang berlebihan untuk menjadi kolesterol telah mengalami cacat bawaan

Walaupun begitu , pengambilan makanan yang sihat , ditambah aktiviti fizikal yang teratur boleh menurunkan kadar trigliserida yang berbonus pada naiknya jumlah kolesterol baik ( HDL ) .

Diet untuk pesakit hipertrigliseridemia ( trigliserida berlebihan ) adalah dengan menghadkan pengambilan makanan yang tinggi lemak tepu dan mengurangkan karbohidrat sederhana seperti gula dan tepung .Bagi mereka yang kegemukan , penurunan berat badan biasanya berkesan dalam menurunkan kadar trigliserida .

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Kekalkan Kesihatan & Kecerdasan!
Sihat & Berjaya bersama saya
Berminat untuk mencuba vitamin terbaik di Malaysia ini
COD: Putrajaya, Bangi & Kajang
Sila hubungi saya segera:

Jika anda berminat untuk mengetahui mengenai produk ini, boleh 

PM FB Page: mamaleensihat
sms/whatsapp : 019 2691158
Email : mamaleensihat@gmail.com

 










0 comments: