Siapa tak suka makan uah? Cer angkat tangan? Eh....angkat keyboard, tak pun angkat ler apa-apa korang nak angkat, bukan nampak pun kan. hahahha.... ok lah hari nie gie jejalan blogwalking, baca satu blog yang share mengenai khasiat buah-buahan mengikut warnanya. Haaa...siapa tak tau lagi pasal nie?
Jom, saya sharekan, moga-moga lepas nie dah tahu, rajin-rajinlah makan buah-buahan yea....banyak khasiatnya terutama untuk melawaskan juga untuk kulit. Sebab buah-buahan nie juga bertindak sebagai antioksidan, maka...memang bagus untuk kulit. (^_^)
1. Merah
Sayuran dan buah berwarna merah mengandung banyak pigmen melawan penyakit. Juga diketahui mengandungi likopen, zat yang berperanan menjaga kesihatan sel dan mampu mengurangkan risiko kanser. Contohnya tomato, strawberry, semangka, epal, cranberry, cherry, anggur merah, bit, dan paprika merah. Sedangkan
yang mengandungi oksidan yang paling tinggi adalah strawberry,
cranberry, cherry, anggur merah, bit, dan paprika merah.
2. Oren
Ubi jalar, jeruk squash, wortel, blewah,
labu, persik, mangga, apricot, dan pepaya adalah beberapa contoh buah /
sayur berwarna oren. Tiap satu porsi dari mereka
menyumbang banyak beta karoten yang menyehatkan tubuh serta alpha
karoten yang efektif melawan kanser. Sedangkan setengah mangkuk buah berwarna oren boleh mencukupi keperluan vitamin C dalam tubuh. Dan sekadar tambahan maklumat, bebereapa program diet menganjurkan wortel karena kandungan gula alaminya sangat besar. Padahal, menurut buku Color Code: A Revolutionary Eating Plan for Optimum Health karangan James A. Joseph, Ph. D, Daniel A. Nadeu,
MD, dan Anne Underwood, kandungan serat wortel mencegah gula bergegas
masuk ke aliran darah yang akan menyebabkan melonjaknya kandungan
insulin di dalam darah.
3. Kuning
Ragam buah berwarna kuning di antaranya pisang, jeruk nipis, jeruk manis, anggur, kentang kuning, dan jagung. Buah-buahan
ini diketahui mengandungi vitamin C yang cukup baik untuk melindungi
sel tubuh, serta mengandungi potassium yang sangat baik untuk menurunkan
tekanan darah tinggi, mengurangkan pembentukan plak di arteri, serta
berfungsi sebagai pencahar alami.
4. Hijau
Warna hijau pada sayuran menandakan hubungan kandungan sulforaphane, isothiocyanate, dan indoles. Menurut Heber, mereka dapat merangsang level pembuat komponen yang dapat memecah unsur kimia penyebab kanser. Semakin
gelap warna hijau pada sayuran, makin banyak klorofil yang
dikandungnya dan semakin besar pula keperluan untuk perlindungan
antioksidan. Contoh sayur-sayuran hijau di antaranya adalah brokoli, salad, bayam, bok choi dan teh hijau. Mengenai teh, berdasarkan penelitian, teh bisa memberi dorongan pada metabolisme tubuh. Hal
ini diduga disebabkan oleh kandungan polyphenol dan kafein yang
terdapat dalam teh, yang bersatu untuk membuka proses pembakaran lemak
pada nilai kawalan yang berbeza.
5. Coklat
Bahan makanan berwarna coklat di antaranya roti dan biji-bijian, bijirin, granola, dan kacang-kacangan. Kebiasaan mengambil makanan berbiji tidak hanya mengenyangkan, tetapi juga boleh membantu membuang racun penyebab penyakit. Biji-bijian yang kaya akan vitamin B dapat meningkatkan kemampuan tubuh dalam mengubah kalori menjadi tenaga.
6. Putih
Bahan makanan berwarna putih seperti tahu,
bawang putih, keju rendah lemak, yogurt, dan susu sangat bagus untuk
tubuh kerana mengandungi banyak flavonoid yang dapat melindungi membran
sel. Produk susu rendah lemak juga boleh
membantu daya kerja jantung, kalsium untuk membina tulang, dan juga
untuk menurunkan berat badan.
7. Biru - Ungu
Sayuran dan buah-buahan berwarna biru - ungu, contohnya adalah terung, kismis, dan wain. Kandungan magnesium pada anggur dan kismis sangat diperlukan untuk pergerakan feses yang baik. Kulit anggur juga merupakan pencahar (laksatif) yang baik. Kandungan airnya cukup tinggi, sehingga dapat menambah cairan yang diperlukan. Sedangkan terung dapat menurunkan kadar kolesterol dan asam empedu di dalam usus dan menghantarnya keluar dari tubuh. Selain itu, terung juga mengandungi pectin penurun kolesterol dalam jumlah cukup banyak.
kredit: nenekkebaya
0 comments:
Post a Comment